פוסט טראומה היא הפרעה נפשית שעשויה לגרום למצוקה רבה ולהקשות באופן משמעותי על ניהול חיים תקינים, ובין היתר על היכולת להתמודד עם נהיגה ועם אתגרים בכביש. עם זאת, אבחון בפוסט טראומה אינו אומר בהכרח שיש לשלול את רישיונו של מתמודד הנפש, ולכן חשוב שתכירו את זכויותיכם ואת ההמלצות הטובות ביותר להתמודדות עם זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
מהו המרב"ד?
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המרב"ד, הוא מכון שהוקם על ידי משרד הבריאות. מטרתו היא לבדוק את כשירותם הרפואית של נהגים שהתעורר הצורך לוודא את יכולתם לנהוג. אל המרב"ד מופנים נהגים בגין מגוון עילות שונים, ועוברים בדיקות ומבחנים המותאמים לסיבה שבגינם הם הופנו למכון הרפואי.
לאחר שהמכון אוסף את כל הממצאים השונים, הוא מדווח למכון הרישוי את התוצאות וממליץ האם יש להתיר לנהג להמשיך לנהוג כרגיל, האם יש לשלול את רישיונו באופן חלקי (כמו שלילת רישיונו ברכב כבד בלבד) או האם יש לשלול את רישיונו לחלוטין. כמעט בכל המקרים, מכון הרישוי מקבל את המלצותיו של המרב"ד, ופועל בהתאם אליהן.
מדוע יש צורך במרב"ד?
כולנו יודעים, ואף מרגישים זאת בכבישים, כי תאונות דרכים הן צרה של ממש במדינת ישראל. תאונות דרכים נהיו מפגע יומיומי, שפוגע בחייהם של רבים ואף משנה אותם מן הקצה אל הקצה. בשל כך, מדינת ישראל נדרשת לבצע אכיפה נרחבת ולוודא באופן תדיר את כשירותם של הנהגים השונים.
באמצעות המרב"ד, נהגים נבדקים לעומק ובאופן אינדיבידואלי, ובכך כשירותם הרפואית לנהיגה נבדקת באופן האישי ביותר. עם זאת, רבים מתלוננים על יחס שרירותי ומחמיר מצד המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, שמוביל לשלילת רישיונות רבים ללא הצדקה מספקת. לעיתים קרובות ערעור על השלילה מצליח, ובכך מוכיח ששלילת רישיון בהמלצת המרב"ד לא מהווה מבוי סתום.

מי מופנה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
אלו הנהגים שיופנו למרב"ד על מנת לעבור בדיקות כשירות:
- נהג שמבקש רישיון נהיגה עבור רכב משא כבד או רכב ציבורי, כמו אוטובוס. הגורם המפנה לבדיקות במקרה זה הוא משרד הרישוי.
- נהג שתקופת שלילת הרישיון שלו הסתיימה, והוא מוגדר "עבריין תנועה מועד". גם כן הגורם המפנה הוא משרד הרישוי.
- נהג שיש לו מצב רפואי שעשוי להוביל לכך שנהיגתו תסכן אותו ואת סובביו. הגורם המפנה במקרה זה הוא הרופא שבדק את הנהג והגיע למסקנה זו, שעליה הוא מחויב לדווח.
- נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים. הגורם המפנה לבדיקות כאן הוא משטרת ישראל.
- נהגים שהורשעו בעבירת סמים או אלכוהול. הגורם המפנה במקרים אלו הם משטרת ישראל, אגף הרישוי של צה"ל ומשרד הרישוי.
אילו בדיקות מתבצעות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
כאמור, כל נהג יעבור בדיקות ומבחנים שונים. אלו הבדיקות המרכזיות –
- מבחן אישיות רב שלבי, שבוחן התאמה אישיותיות לנהיגה.
- בדיקה פסיכולוגית.
- בדיקה פסיכיאטרית.
- בדיקת של רופא המתמחה בתחום הרלוונטי לנהג.
- בדיקה של נרקולוג, רופא המתמחה בהתמכרויות.
מלבד הבדיקות הללו, למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש את הסמכות לדרוש מן הנהג להמציא מסמכים רפואיים חיצוניים.
מהי פוסט טראומה?
הפרעת דחק פוסט טראומטית, הידועה גם כפוסט טראומה או כ- PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), היא הפרעה נפשית שלרוב מתפתח לאחר אירוע מסכן חיים או מצלק במיוחד. תסמיניה של פוסט טראומה משתנים מאדם לאדם, אך לרוב ניתן לזהות כי התסמינים העיקריים הם פלאשבקים, דריכות ועוררות יתר, קשיים קוגניטיביים, מצבי רוח קשים ועוד.
רוב הישראלים מכירים את הפרעת פוסט הטראומה בהקשר צבאי, אך חשוב לדעת שזו בהחלט לא הסיבה העיקרית להתפתחות פוסט טראומה, וכי הפרעה כזו עשויה להתפתח גם לאחר תקיפה מינית או אפילו תאונת דרכים.
הפרעת דחק פוסט טראומטית עשויה לגרום סבל רב למתמודדים איתה, ולעיתים קרובות מצריכה טיפול פסיכולוגי אינטנסיבי ואפילו טיפול תרופתי.
פוסט טראומה ונהיגה
חשוב לדעת כי כאשר רופא מזהה פוסט טראומה או כל מחלה אחרת שעשויה לפגוע ביכולותיו של הנהג, ולסכן אותו ואת סובביו, הוא מחויב לדווח זאת למכון הרישוי על מנת שהנהג יזומן לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, וזאת לפי סעיף 12ב(א) לפקודת התעבורה –
12ב. (א) רופא המטפל באדם שמלאו לו 16 שנים והוא מאבחן אצלו מחלה וסבור כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו או את זולתו מחמת אותה מחלה, ידווח על המחלה לרשות שקבע שר הבריאות (להלן בסעיף זה – הרשות הרפואית).
מתי פוסט טראומה תגרור שלילת רישיון?
אין ספק כי לפוסט טראומה יש מאפיינים רבים שעשויים להקשות על נהיגה תקינה – לעיתים היא כוללת פלאשבקים שגוררים התנהגות בלתי נשלטת, וכמובן שתנועות בלתי נשלטות עשויות להיות מסוכנות מאוד בזמן נהיגה. עם זאת, לא כל הפרעת דחק פוסט טראומטית אוטומטית מצריכה שלילת רישיון, ויש לבחון נושא זה ברגישות רבה.
ברוב המקרים, פוסט טראומה תגרור שלילת רישיון כאשר נודע לאחד מאנשי המקצוע הרפואיים על כוונה אמיתית לפגיעה עצמית או באחרים או להתאבדות, נטייה לפסיכוזה, נטילת תרופות שמובילות לישנוניות ולקושי בשיקול דעת.
זומנתי לבדיקות במרב"ד, מה עליי לעשות?
ההמלצה הטובה ביותר שנוכל לתת לכם במאמר זה היא להיעזר בשירותיו של עורך דין, וזאת משלוש סיבות עיקריות:
ראשית, עורך דין מיומן המתמחה בתחום התעבורה יידע להכין אתכם למבחנים ולבדיקות ולהנחות אתכם כיצד לפעול. לצורך העניין, ייתכן שכדאי שאדם המתמודד עם הפרעת דחק פוסט טראומטית יצטייד בחוות דעת פסיכיאטרית שמעידה לטובה על כשירותו לנהיגה. היעזרות בעורך דין תעבורה תבטיח כי אתם נוקטים את כל האמצעים שברשותכם על מנת לדאוג לרישיון נהיגה שלכם.
חשוב לדעת
שנית, חשוב לדעת כי המרב"ד ידוע בתור גוף שעשוי לנקוט בשרירותיות ולשלול רישיונות בקלות, באמתלות של סעיפי סל כמו "אי התאמה אישיותית לנהיגה". על כן, מומלץ להיעזר במשפטן שמודע לזכויותיכם ולמתרחש בתוך כותלי המרב"ד, על מנת שתוכלו להתכונן יחדיו לבדיקות וגם לערער במידת הצורך.
רישיון נהיגה – חלק בלתי נפרד מניהול חיים תקינים
שלישית, רישיון נהיגה הוא לעיתים קרובות חלק בלתי נפרד מניהול חיים תקינים, והגעה למרב"ד עם אבחון של פוסט טראומה וללא הכנה מוקדמת ועורך דין עשויה באותה מידה להיות הודאת ויתור על הרישיון. חידוש רישיון לאחר שלילה עשוי להיות הליך ארוך, מייגע ויקר, ולכן מוטב לחסוך את המשאבים הכספיים והנפשיים מראש ולדאוג לאינטרסים שלכם מלכתחילה.
התמודדות עם מצוקה נפשית
זכרו, התמודדות עם מצוקה נפשית אינה שוללת מכם את החופש להנות מחירותכם כאזרחים. במקרים רבים, אין סיבה שפוסט טראומה תפגע ביכולתכם לנהוג. סטיגמות על מחלות נפש הן אמנם פוגעניות ולא נעימות, אך התמודדות עיקשת מולן – בסיועו של עורך דין אמין – עשויה להקל על המאבק ועל יכולתכם להשתלב בחזרה בחיים הרגילים.
לסיכום
עורכת הדין יערית אוליאל מזמינה אתכם ליצור קשר עם משרדנו, המתמחה בדיני תעבורה, על מנת שנוכל להעניק לכם ליווי אמין, אישי ואיכותי, כך שתוכלו לקבל את הזכויות המגיעות לכם את החירות שלכם לנהוג ללא חשש. משרד עורכת הדין אוליאל הוא בעל הצלחות רבות בתחום של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ונשמח לעמוד לשירותכם בכל דבר ועניין.
עם המרב"ד לא מתמודדים לבד! אתה צריך עו"ד תעבורה לצידך! משרד עו"ד יערית אוליאל לתעבורה בלבד!