בדיקה במכשיר הנשיפון אינה חובה, להבדיל מבדיקה במכשיר הינשוף שלבדיקה זו לא כדאי לסרב. המשטרה עושה שימוש במכשיר הנשיפון בכדי לקבל אינדיקציה לשכרות לקבלת החלטה האם להמשיך לבדיקת הינשוף או לא. בדיקת הנשיפון יכולה להתבצע רק בהסכמת הנבדק.
מה ההבדל בין מכשיר הנשיפון למכשיר הינשוף?
נהגים רבים לא מודעים לכך שיש שני מכשירים בהם עושה שימוש משטרת ישראל לצורך איתור נהגים שיכורים. מכשיר הנשיפון הוא המכשיר הקטן בו משתמשת משטרת ישראל ככלי לסינון נהגים. אלה שיכשלו בבדיקתו – ידרשו לבצע בדיקת שכרות במכשיר הינשוף. כל שוטר מוסמך לבצע בדיקת נשיפון לנהגים.
לעומת זאת, לא כל שוטר מוסמך לבצע בדיקת ינשוף ואף לא ניתן לבצע בדיקת ינשוף לכל נהג שנעצר במחסום. על כן, החליטה משטרת ישראל להשתמש בנשיפון ככלי לסינון ראשוני. הנשיפון לא נחשב לכלי מדויק ולא ניתן להרשיע על פיו בעבירת נהיגה בשכרות. לעומת זאת, מכשיר הינשוף נמצא כמכשיר אמין ועל סמך תוצאותיו ניתן להרשיע נהג בעבירת הנהיגה בשכרות.
מה יעשה לנהג לאחר שנתן דגימת נשיפה במכשיר הנשיפון?
אם הנהג הסכים לבצע בדיקת נשיפון ועבר את הבדיקה בהצלחה, הוא ישוחרר לדרכו. אם סירב לנשוף למכשיר הנשיפון או נשף ונמצאה אינדיקציה לשכרות – יעבור הנהג לביצוע בדיקות נוספות. הנהג יעוכב ויאסר עליו לאכול, לשתות, לעשן ולהכניס כל דבר לפיו או לאפו עד לביצוע בדיקת הינשוף. בנוסף, יבוצעו לנהג מבחני ביצוע – בדיקות מאפיינים.
האם כדאי לסרב לבדיקת הנשיפון?
כדאי לשים לב להבדל בין סירוב לבדיקת נשיפה במכשיר הנשיפון לסירוב לבדיקת נשיפה במכשיר הינשוף. נהג המסרב לתת דגימה נשיפה במכשיר הנשיפון, יעוכב ע"י השוטרים לביצוע בדיקות נוספות, לכן, אם לא שתית אלכוהול לפני הנהיגה – אל תסרב כי הדבר יביא לעיכובך.
לעומת זאת, נהג שמסרב לתת דגימת נשיפה במכשיר הינשוף צפוי לקבלת כתב אישום בגין נהיגה בשכרות מכוח סירוב. נזכיר כי העונש הקבוע בחוק על עבירת הנהיגה בשכרות הוא מינימום שנתיים פסילה.
בדיקת הנשיפון – עורך דין נהיגה בשכרות
אם הוגש נגדך כתב אישום בגין נהיגה בשכרות, אם בגלל שסירבת ואם בגלל שנבדקת ונמצאת שיכור ע"י מכשיר הינשוף, כדאי לפנות לעורך דין תעבורה לקבלת ייעוץ וייצוג בתיק זה. לעורך דין תעבורה קל יותר להגן על נהגים שלא סירבו לביצוע בדיקת הינשוף מאחר והבדיקות שבוצעו מאפשרות לעורך הדין בסיס רחב לבדיקת כלל ראיות התביעה, קרי, למציאת כשלים בראיות התביעה.
זאת, לעומת נהג המסרב לביצוע בדיקת הינשוף, שם ראיות התביעה דלות יותר ולא מאפשרות מרחב תמרון רב לטענות הגנה ולמציאת כשלים. החזקה הקבועה בחוק אמנם ניתנת לסתירה אך לא מדובר בעניין של מה בכך. אנו ממליצים לכל נהג לא לסרב לביצוע בדיקת ינשוף. עם התוצאות נתמודד במשפט ע"מ להגיע לתוצאה הטובה ביותר האפשרית בנסיבות העניין.