בגדול – מותר, אך אם תבחר לסרב לבדיקת שכרות במכשיר הינשוף – חזקה עליך שנהגת בשכרות ויוגש נגדך כתב אישום על נהיגה בשכרות מכח סירוב. כדאי לדעת שקשה יותר להתמודד עם אישום כזה והעונש הקבוע בחוק הוא מינימום שנתיים פסילה אז אמנם איש לא יצמיד לך אקדח לרקה ע"מ שתבצע את הבדיקה אך ממש לא מומלץ לסרב לה.
בדיקת שכרות – מתי יקבע השוטר שסירבת לבצע בדיקת שכרות?
כדאי לדעת שלא רק מי שאומר שהוא מסרב לבדיקה עלול "לחטוף" כתב אישום על נהיגה בשכרות בשל הסירוב. לא מעט נהגים מסתבכים עם כתב אישום חמור של נהיגה בשכרות בגלל שהתנהגותם הובילה לכך. הם לכאורה מסכימים לבצע את הבדיקה אך לא מבצעים את הנדרש מהם – לא נושפים מספיק חזק לתוך המכשיר או לא נושפים מספיק זמן.
במקרים אלו, אם השוטר יסבור שאתם מכשילים את הבדיקה במכוון, יוגש נגדכם כתב אישום על נהיגה בשכרות מכוח סירוב שכן, הכשלת הבדיקה שוות ערך לסירוב להיבדק. על כן, לא משנה אם צרכתם אלכוהול לפני הבדיקה – אל תסרבו לבצעה ואל תכשילו את הבדיקה במכוון.
חובת השוטר להסביר לכם את משמעות של סירוב בדיקת שכרות
השוטר שעצר אתכם לבדיקה חייב להסביר לכם את ההשלכות המשפטיות של הסירוב לבצע את הבדיקה. על השוטר לדרוש מכם באופן מפורש לתת דגימת נשיפה ולהסביר לכם שמטרת הדגימה היא לצורך איתור אלכוהול בגופכם.
לאחר מכן, על השוטר להסביר לכם כי מי שמסרב לדרישתו לתת דגימת נשיפה לבדיקה, רואים אותו כמי שעבר עבירה של נהיגה בשכרות, שעונשה פסילה בפועל שנתיים לפחות ועונשים נוספים הקבועים בחוק וכי גם טעמים רפואיים אינם עילה מוצדקת לסרב להיבדק.
לאחר שהשוטר הסביר לכם את הנ"ל מפורשות, תידרשו לחתום בפניו כי הוסברו לכם מטרת הבדיקה ומשמעות הסירוב להיבדק ותידרשו להשיב ולאשר בחתימתכם האם אתם מסכימים או מסרבים לבדיקה.
שימו לב, אם השוטר לא יסביר לכם את כל האמור לעיל ולא יחתים אתכם על סעיף זה – לא ניתן יהיה להרשיע אתכם בעבירת נהיגה בשכרות מכוח סירוב.
ייצוג ע"י עורך דין נהיגה בשכרות
בכל מקרה בוא הוגש נגדכם כתב אישום על נהיגה בשכרות – אל תתמודדו לבד! עורך דין תעבורה מיומן ידע לבחון היטב את כלל הראיות בתיק ובעיקר את בדיקת הינשוף ותוצאותיה.
יש מקרים רבים בהם לאחר בדיקה מתגלה כי הינשוף לא תופעל כראוי או לא תוחזק בהתאם להנחיות היצרן או שהשוטר לא פעל בהתאם לנהלים – בכל מקרה שכזה, עורך דין תעבורה ידע לאתר את הכשלים ולהביא לביטול כתב האישום או לכל הפחות, להביא להסדר מקל של מספר חודשי פסילה במקום 24 חודשים הקבועים בחוק.
יש לזכור שאם הנהג ייפסל לתקופה של 12 חודשים או יותר, יהא עליו לעבור בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים לאחר ריצוי הפסילה.