נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא אחת התופעות המשמעותיות והבעייתיות ביותר בכל מה שנוגע לבטיחות בדרכים.
שתיית אלכוהול משפיעה על יכולות חיוניות לנהיגה, ופוגעת ביכולת לבצע משימות תפיסתיות, בתשומת-הלב הנדרשת לנהיגה, בהליך קבלת החלטות, בזיכרון ועוד. הפגיעה ביכולות אלה מהוות פגיעה בכושר הנהיגה והיא מתחילה מיד עם תחילת צריכת האלכוהול וככל שרמת האלכוהול בדם עולה, כך עולה הפגיעה ביכולות הקשורות לנהיגה – חלוקת קשב, עיבוד מידע, זמן תגובה, עקיבה, דריכות, תפקוד ויזואלי, תפיסה, יכולות פסיכומוטוריות ויכולות נהיגה נוספות.
נמצא כי פגיעה במיומנויות אלה היא הגורם ל- 50% מכלל התאונות (לפי נתוני הרלב"ד). מחקרים מראים שפגיעה ביכולות הקשורות לנהיגה מתחילה לפני שהנהג מרגיש את השפעת האלכוהול וכשאינו מודע לכך שהוא מושפע.
לאחר שמבינים את הנתונים הללו ברור כי מדינת ישראל מתייחסת בחומרה רבה לכלל העבירות הקשורות לאלכוהול ונהיגה. הענישה על נהיגה בשכרות החמירה מאוד בשנים האחרונות ואף המחוקק קבע עונש מינימום של שנתיים פסילת רישיון לנהגים שיורשעו בנהיגה בשכרות. נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לעבירה קלה יותר אך גם בצידה נקבע עונש מינימום של פסילת רישיון לתקופה של 3 חודשים.
איך יודעים כמה מותר לשתות ולנהוג אחרי?
שאלה זו מעסיקה לא מעט נהגים. רובם סבורים שכוס בירה אחת או שתיים לא משפיעות על כושר הנהיגה שלהם ולכן סמוכים ובטוחים שגם החוק לא אוסר נהיגה במצב זה. חשוב להבין, אין נוסחה מדויקת. ריכוז האלכוהול בדם מושפע מגורמים שונים כמו משקל, משך הזמן שבו שותים, הבדלים פיזיולוגיים בין גברים לנשים, שילוב צריכת אלכוהול עם אוכל ועוד.
לכן, גם כאשר נהגים שמודעים היטב לסכנות הכרוכות בנהיגה בשכרות אשר היו רוצים להימנע ממצב זה, עלולים להסתבך עם החוק ולמצוא עצמם נאשמים בעבירה של נהיגה בשכרות. זאת מאחר וקיים קושי ממשי להעריך באופן אובייקטיבי כשירות לנהוג מבחינה חוקית לאחר צריכת אלכוהול. הקושי אף מתחדד לאור העובדה שאלכוהול נותן תחושת ביטחון מופרזת.
נהג שצרך אלכוהול עלול להעריך באופן שגוי את מסוגלותו לנהוג גם כאשר ריכוז האלכוהול בדמו עולה על הרמה המותרת בחוק. הרמה המותרת נקבעה באופן שרירותי לחלוטין ובהחלט ייתכן שאדם שלא מרגיש שיכור, לא מתנהג כשיכור ואין שום סימנים אובייקטיביים לשכרותו, ימצא שיכור בעיני החוק.
ברור שככל שרמת האלכוהול בדם גבוהה יותר, כך גדל הסיכון שאכן הנהג שיכור ובהתאם עולה הסיכון למעורבותו בתאונת דרכים.
בשבדיה למשל, התקינו נקודות בידוק אוטומטיות שבהן בדיקת נשיפה ומחסום אוטומטי המאפשר המשך נסיעה רק למי שעבר את הבדיקה בהצלחה. נקודות בידוק אוטומטיות בהחלט יכלו להוות פתרון ראוי לכלל הנהגים הנורמטיביים שלא מעוניינים לסכן אף אחד ממשתמשי הדרך ולא להסתבך עם החוק.

מחשבון אחוז אלכוהול בדם – BAC – מה זה? והאם ניתן להסתמך עליו?
קיימת נוסחה לחישוב רמת אלכוהול בדם הנקראת BAC. ניתן להזין במחשבון את סוג המשקה שצרכנו ונתונים נוספים ונקבל את ריכוז האלכוהול בדמנו. למשל, מזינים למחשבון ששתינו 2 בירות, צ'ייסר וכוס יין, לאחר מכן מזינים את משקל הגוף שלנו ואת משך הזמן שעבר מאז ששתינו, ומתקבלת תוצאה שאומרת מה רמת האלכוהול בדם.
חשוב, אין להסתמך על תוצאות אלו שכן הנוסחה לא מביאה בחשבון הרבה פקטורים חשובים כמו האם אכלנו לפני וכד'.
רוצים לחשב את רמת האלכוהול בדם שלכם? מחשבון אחוז אלכוהול בדם – BAC ייתן לכם אינדיקציה.
מהי כמות האלכוהול האסורה?
תקנות התעבורה קובעת כי ריכוז האלכוהול האסור בגופו של אדם, הוא 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם.
כאשר מדובר בנהג חדש, נהג צעיר (מתחת לגיל 24 שנים), נהג ששתה בסמוך לנהיגה ברכב ציבורי, או ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם עולה על 3.5 טון, ריכוז האלכוהול האסור בגופו של אדם הוא 50 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף, או 10 מיליגרם אלכוהול ב- 100 מיליליטר דם.
חשוב לדעת כי על אף הגבלת האלכוהול המותרת בחוק, שיכרות היא סובייקטיבית – ייתכן שאדם ששתה כמות מעטה וחוקית, לא יהיה כשיר לנהיגה בשל משקל גופו, סבילותו לאלכוהול וחילוף החומרים בגופו. לחלופין, אם אדם שתה מעל לכמות המותרת בחוק בסמוך לנהיגה, גם אם חש כשיר לחלוטין, תהא פעולתו עבירה פלילית.
מבולבלים? מדובר בנושא מורכב ובדיוק לשם כך עו"ד אוליאל המחישה עבורכם בסרטון הנוכחי את עניין כמות האלכוהול.
אכיפת עבירת נהיגה תחת השפעת אלכוהול בארץ
בכדי להתמודד עם עבירת הנהיגה בשכרות, משטרת ישראל פועלת בדרך של אמצעי הרתעה – מחסומי בידוק רנדומליים. מחסומים אלו נמצאו יעילים בהפחתת מקרים של נהיגה תחת השפעה אלכוהול ותאונות הנגרמות כתוצאה מכך, אך העלות שלהם גבוהה. מחסומים אלה המאוישים ע"י שוטרים דורשים כוח אדם רב ולכן עולות הרבה כסף. נקודות הבידוק בולטות לעין כדי להוות הרתעה והן מלוות לעיתים קרובות בפרסום רב.
בעייה נוספת היא שהשוטרים האוכפים את עבירת השכרות לא תמיד מיומנים דיים או לא מקפידים על כלל הנהלים וההנחיות הנדרשים לצורך ביסוס הרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות. כך, כשהתיק מגיע לבית המשפט והנהג נעזר בעורך דין תעבורה המומחה בייצוג בתיקי נהיגה בשכרות, נמצאים כשלים רבים בפעילות השוטרים ולא באמת ניתן לקבוע ברף הנדרש במשפט הפלילי שהנהג אכן נהג שיכור.
כיצד ניתן לגלות נהיגה תחת השפעת אלכוהול?
ישנן מספר דרכים לגלות אם אדם נהג כשבדמו מעל לכמות המותרת של אלכוהול. סוג הבדיקות משתנה בהתאם למעמד בהן הן נעשות, ולכל אחת מהן יש תנאים ברורים בנוגע לאופן עריכתן – נהג רשאי לסרב לחלק מהבדיקות ולחלקן לא. מנגד, שוטר שעורך חלק מהבדיקות שלא לפי הנהלים, יכול להוביל לפסילת תוצאותיהן.
בדיקת נשיפון

נשיפון היא בדיקה חד פעמית, שכל שוטר יכול לערוך בשולי הכביש בעת בדיקה שגרתית, ומעניקה אינדיקציה לגבי הימצאותו של אלכוהול בדמו של הנהג. אם הבדיקה הניבה אינדיקציה לגבי שכרותו של הנהג, השוטר רשאי לקחת את הנהג לבדיקת ינשוף. נהג רשאי לסרב לבדיקת נשיפון, אך לא לבדיקת ינשוף.
בדיקת מאפיינים חיצוניים
בעת בדיקה בשולי הדרך, רשאי שוטר לבקש מנהג להוכיח את פיכחותו, באמצעות מספר משימות פשוטות, כמו הליכה בקו ישר, נגיעה באף ועוד. אלו בדיקות קוגניטיביות שבודקות את התמצאותו של נהג במרחב ויכולתו ליישם משימות. נהג רשאי לסרב גם לבדיקה זו. על אף שבדיקה זו נראית שולית ואין לה שום עיגון בחוק, יש לה משמעות ומעמד משפטי – אם הנהג יכשל בביצוע הבדיקה הדבר עלול לחזק את הראיות בעניין שיכרותו. לעומת זאת, אם יעבור את הבדיקה בהצלחה – הדבר לא יסייע להוכחת פיכחותו.
בדיקת ינשוף

בדיקת ינשוף היא הבדיקה העיקרית לבדיקת שכרות, והיא לרוב משמשת כבדיקה המדויקת ביותר, הזמינה לשוטרים והניתנת לתפעול בקלות, לעומת בדיקת דם. היא מצריכה חמש עשרה דקות המתנה לפני ביצועה, וחריגה מנוהל זה עשויה לפסול את תוצאות הבדיקה. לבדיקה זו עוד תנאים רבים – השוטרים הממונים על בדיקה מחויבים לבצע לה כיול כל משמרת, לוודא את ניקיונה ואת תקינותה. אי עמידה בתקנים אלו עשוי גם הוא להוביל לפסילת תוצאות הבדיקה, יהיו אשר יהיו. סירוב לבדיקה זו, תוביל לכך שהנהג ייחשב כשיכור בעיני החוק, לא משנה מה היה מצבו בעת הבדיקה.
בדיקת דם
שוטר רשאי לדרוש בדיקת דם במקרה שהוא חושד כי הנהג שיכור או במקרה שהנהג היה מעורב בתאונת דרכים, זאת, בשל העובדה שבדיקת דם היא בדיקה פולשנית. כמו כן, היות ובדיקת דם עשויה להרע לבריאותם של חלק מהנהגים, ניתן לערוך אותה רק לאחר בדיקה דקדקנית שמוודאת את כשירותו הבריאותית של הנהג. בדיקת דם היא הבדיקה האמינה ביותר לבדיקת מדד אלכוהול בדמו של נהג, אך היא אינה תמיד נוחה לשימוש. גם סירוב לבדיקה יביא לאשמה בנהיגה תחת השפעת אלכוהול.
מה העונש על נהיגה תחת השפעת אלכוהול?
החוק מחייב פסילת רישיון מינימלית של שנתיים, ואם מדובר בהרשעה חוזרת, פסילת הרישיון תימשך ארבע שנים. מלבד זאת, הענישה האפשרית היא קנס כספי ומאסר של עד שנתיים, כתלות בתוצאות הנהיגה.
השופטים יכולים להקל בעונש הנאשם אך ורק בנסיבות רלוונטיות חריגות (לרוב, נמנעים השופטים מחריגה מעונשי המינימום). לאור זאת, מומלץ להיעזר בסיוע משפטי מומחה של עורך דין תעבורה שידע לאתר את כל הכשלים והפרצות על מנת לשנות את סעיף העבירה לעבירה ללא עונש מינימום או עם עונש מינימום מופחת – דבר אשר יסייע להקל על הענישה ככל האפשר או לבטלה כליל.
נהיגה תחת השפעת אלכוהול לעומת נהיגה בשכרות
עורכי דין תעבורה המייצגים נהג אשר הוגש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בשכרות חותרים לשתי מטרות – ביטול כתב האישום שהוגש כנגד הנהג או השגת הסדר מקל. הסדר מקל לנהג שהואשם בעבירת הנהיגה בשכרות יכלול שינוי סעיף העבירה מנהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול. כך, ענישת המינימום המחוייבת על פי חוק משתנה בהתאם ופוחתת משנתיים פסילה לשלושה חודשים בלבד.
זו התקנה הרלוונטית לנהיגה תחת השפעת אלכוהול:
הנוהג ברכב תק' (מס' 3) תש"ל-1970
26. אדם שמתקיים בו אחד מאלה לא ינהג רכב:
(1) הוא שרוי במצב העלול לסכן עוברי דרך;
(2) הוא נתון תחת השפעת סמים משכרים או משקאות משכרים;
(3) הוא אינו מסוגל לנהוג ברכב בביטחון סביר מחמת מצב נפשו או מחמת חולשה או ליקוי גופני;
(4) הוא במצב השולל ממנו את השליטה ברכב או את ראיית הדרך והתנועה בה.
מה עליי לעשות אם הואשמתי בנהיגה בשכרות?
חשוב להכיר – אישום על נהיגה בשכרות עשוי להתערער אם נפלו טעויות בנהלי בדיקת ריכוז האלכוהול בדם. לכן, אם אתם ניצבים בפני אישום על נהיגה בשכרות, מומלץ להיעזר בהקדם בעורך דין תעבורה מיומן על מנת לוודא האם ההליכים נעשו כחוק ומה אפשרויות הפעולה העומדות בפניכם.
הסתייעות בעורך דין נהיגה בשכרות מנוסה עשויה לשפר משמעותית את סיכוייכם להימנע מעונש חמור, ובמקרים מסוימים, אף להוכיח את חפותכם. עורכת דין יערית אוליאל מתמחה בדיני תעבורה, ומזמינה אתכם לקבל סיוע משפטי מקצועי על מנת לעזור לכם להימנע מעונש שעשוי להשפיע על חייכם ללא הכר.
עורך דין נהיגה בשכרות
בתי המשפט מתייחסים בחומרה רבה לנהגים שהורשעו בנהיגה בשכרות. לכן, אם רישיון הנהיגה שלכם חשוב לכם, כדאי מאוד לשכור שירותיו של עורך דין תעבורה שידע לתת הגנה נכונה ולהגיע להסדר הראוי ביותר עבורכם. חשוב לזכור שעונשי פסילה ארוכים עלולים להביא בתום הפסילה לזימון הנהג למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. נהגי משאיות, נהגי אוטובוסים, נהגי מוניות ויתר הנהגים המקצועיים והציבוריים צריכים להיזהר שבעתיים. כך גם לגבי נהגים חדשים וצעירים. הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות עלולה להביא לפסילת רישיונם לשנים ארוכות ולכן עבורם ייצוג ע"י עורך דין תעבורה הוא חובה.

רישיון הנהיגה שלך בסכנה? אנחנו כאן!
השאר פרטים עכשיו ונילחם עבור הצדק המגיע לך!
עו"ד יערית אוליאל – עו"ד תעבורה
עורכת דין יערית אוליאל מייצגת נהגים בעבירות הנהיגה בשכרות מזה שנים רבות. הניסיון הרב שצברה עו"ד אוליאל מאפשר לה לאתר את כלל הכשלים שנפלו בהליך הבדיקה וכך להגיע להסדר הנכון ביותר עבור הלקוח שלה. חשוב לדעת שעבור כל נהג ההשלכות הן שונות ולכן חשוב מאוד לפנות לעורך דין תעבורה הבקיא בכל החוקים הרלוונטיים. אם חלילה הוגש נגדכם כתב אישום בגין נהיגה בשכרות אתם מוזמנים ליצור קשר בהקדם בכדי לקבל ייעוץ וייצוג הולם.