כולם מכירים את העבירה של נהיגה ללא רישיון. מי שנוהג ללא רישיון יודע שהוא צפוי לענישה מחמירה אך מה הדין כלפי האדם שאיפשר לאחר, חסר רישיון נהיגה לנהוג ברכבו?
עבירה של התרת נהיגה למי שאינו מורשה לנהיגה בסוג הרכב היא עבירה חמורה מאוד ובתי המשפט מייחסים לה חומרה רבה. כך קובע לשון סעיף 10(ב) לפקודת התעבורה:
10.(ב) בעל רכב ומי שהשליטה על הרכב בידו לא ירשה לנהוג ברכב למי שאינו רשאי לפי סעיף קטן (א) לנהוג בו, ובלבד שלא יהיה בעל רכב או מי שהשליטה על הרכב בידו, אחראי בעד נהיגתו על ידי אדם שאינו רשאי לנהוג בו, אם הוכיח שנקט בכל האמצעים הסבירים כדי שאותו אדם לא יוכל לנהוג ברכב.
חומרת העבירה של מתן רשות לנהוג למי שאין לו רישיון נהיגה
בתי המשפט רואים עבירה זו בחומרה רבה מאחר ועבירה זו מהווה פגיעה בערכים חברתיים של בטחון הציבור, החובה לציית לחוק ובאינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה ברכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך. להלן מספר ציטוטים מפסקי דין מובילים בתחום מהם ניתן ללמוד על יחסו של בית המשפט לעבירה זו. כך קבעה כבוד השופטת נוגה אוהד:
"התרת נהיגה לבלתי מורשה כמוה כמתן כלי רצח כשהנוהג בו עשוי לפגוע במשתמשים בדרך פגיעה שעשויה לגעת עד כדי קטילת חיים. יש לראות בחומרה מאוד עבירה זו."

וכדבריה של כבוד השופטת דבורה עטר:
"העבירה בה הורשע המערער חמורה נוכח פוטנציאל הסיכון הטמון בנהיגה של מי שלא הורשה לכך. החומרה באה לידי ביטוי גם בעמדת המחוקק, אשר קבע בצידה של העבירה עונש מינימום של שלושה חודשים, ברכיב הפסילה."
לימדתי את חברה שלי לנהוג ותפס אותנו שוטר, מה יקרה?
אם חברה שלך חסרת רישיון נהיגה שניכם תקבלו כתב אישום והזמנה לדין. החברה על עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה ואתה תקבל הזמנה לדין וכתב אישום על היתר לנהיגה למי שאין לו רשיון נהיגה לסוג הרכב. זו העבירה שתיוחס לך בכתב האישום:
הרשית לנהוג ברכב המנועי (שבבעלותך/שבשליטתך) (לבגיר/לקטין) שאין לו רשיון נהיגה תקף לסוג הרכב הנ"ל בניגוד לסעיף 10(ב) לפקודת התעבורה.
יחד עם ההזמנה לדין, קצין משטרה מוסמך לפסול את רישיונך לתקופה של 30 ימים ולהשבית את רכבך לתקופה זהה.
מה העונש הצפוי לנהג שאיפשר לאדם אחר לנהוג ללא רישיון?
בכדי לדעת מה העונש הצפוי לנהג, יש לבחון תחילה איזה עבירות יוחסו לו בכתב האישום. סעיף 36ב(ג) לפקודת התעבורה נחשב לסעיף חמור יותר מסעיף 10(ב) מבחינת הענישה. הסעיפים דומים בנוסח שלהם:
"בעל הרכב/מי שבידו השליטה ברכב אשר הרשה לאדם אחר לנהוג בו ביודעו שהאדם איננו בעל רישיון נהיגה לאותו סוג רכב".
העונש הקבוע בחוק בגין עבירה זו הוא עונש מאסר בפועל של שלוש שנים ואם היה האדם שהותרה לו הנהיגה קטין מתחת לגיל קבלת רישיון, אזי עונש מאסר של 5 שנים, בנוסף לעונש של פסילת רישיון הנהיגה למשך 3 שנים.
מהאמור ברור כי אם יוחסה לנהג עבירה זו, הענישה תהא חמורה בהתאם.
איזה עונשים קבעו בתי המשפט במקרים דומים של התרת נהיגה לבלתי מורשה לנהיגה?
- נהג שהורשע שם בעבירות דומות, בית המשפט העליון לא שינה את גזר דינו נוכח עברו המכביד של הנהג שכלל 46 הרשעות קודמות – הנהג קיבל פסילה בפועל לתקופה של 9 חודשים, פסילה על תנאי בת 6 חודשים, מאסר על תנאי של 6 חודשים וקנס בסך 3,000 ₪ (ברעפ 4936/12 סלאח האני נ' מדינת ישראל).
- נהג שהורשע בעבירות דומות נענש בבית המשפט לתעבורה לאחר הרשעה – בפסילה לתקופה בת 18 חודשים, פסילה על תנאי של שנה למשך 3 שנים, קנס בסך 2,000 ₪ ומאסר מותנה ל – 30 יום למשך 3 שנים. בית המשפט המחוזי קיבל באופן חלקי את הערעור וקיצר את הפסילה ל- 7 חודשים בלבד. בית המשפט ציין כי משהוטל על המערער עונש מאסר מותנה, הדבר יביא להפנמת העניין אצל הנהג ועל כן ניתן לקצר את הפסילה (בעפ (ת"א) 70787/08 מיכאל אוצניק נ' מדינת ישראל).
- בעבירה של התרת נהיגה לבלתי מורשה גזר בית משפט לתעבורה קנס בסך 2,000 ₪, פסילה לתקופה בת 12 חודשים ופסילה על תנאי בת 6 חודשים ל- 3 שנים. הערעור שהוגש נדחה (בעפת (מרכז) 4923-09-12 אבו אלקיעאן גוואד נ' מדינת ישראל).
- הנהג הורשע בעבירה של התרת נהיגה לבלתי מורשה ונדון לקנס בסך 1,200 ₪, פסילה למשך 3 חודשים ופסילה מותנית לתקופה של חודשיים למשך שנתיים והפסילה סווגה כך שהותר למערער לנהוג במלגזה בלבד, בשטח מסוים. בנסיבות שם המערער, התיר לאדם אחר, נעדר רישיון לנהוג ברכב מסוג מלגזה (בעפת (מרכז) 63511-11-14 אברהם רחמים נ' מדינת ישראל)
- הנהג הורשע בעבירה של מתן היתר לאחר לנהוג בקטנוע, בעת היותו הנהג כבן 16, בסוברו כי לחבר יש רישיון נהיגה. בית משפט לתעבורה גזר על הנהג קנס בסך 1,500 ₪, פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 3 חודשים ופסילה על תנאי וחתימה על התחייבות כספית שלא לעבור עבירה של התרת נהיגה לבלתי מורשה. ערעור על רכיב הקנס נדחה (בעפת (ת"א) 4162-09-12 ספיר דרור נ' מדינת ישראל).
הענישה מקלה יותר במקרים בהם קיבלו הנהגים הגנה מעורך דין תעבורה
- בהרשעה בגין עבירה דומה, כשהנאשמת צעירה בת 21, אינה מורשית לנהיגה, הושתו עליה פסילה לתקופה של חצי שנה, 3 חודשי פסילה על תנאי, קנס בסך 700 ₪ ו – 4 חודשי מאסר מותנה, למשך שנתיים (1678-03-12 מדינת ישראל נ' לינה ערוך).
- בהרשעה בגין עבירה דומה, כב' השופט י' בכר גזר עליו חודש מאסר מותנה, למשך שנה, קנס בסך 500 ₪ ופסילה מותנית לחודשיים למשך שנתיים (2873-02-12 מדינת ישראל נ' תמיר יובל)
- בהרשעה בגין עבירה דומה, שבוצעה כשהנהג היה בשכרות, כב' השופט י' בכר גזר עליו חודש מאסר מותנה, קנס בסך 1,000 ₪, פסילה בת 3 חודשים, פסילה לתקופה של 3 חודשים למשך שנתיים והתחייבות על סך 2,000 ₪ (1161-07-08 מדינת ישראל נ' אליהו).
- הרשעה בעבירה דומה, הנהג נוהג משנת 91', ולחובתו 15 הרשעות קודמות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 1,300 ₪, פסילה לתקופה של 3 חודשים ופסילה מותנית בת 3 חודשים למשך 3 שנים (תתע 6041-07 מ.י. לשכת תביעות חיפה-משטרת ישראל נ' עמאד כעבייה).
- בהרשעה בעבירה דומה, כשלחובת הנהג 6 הרשעות קודמות, הנאשם אב ל – 3, מפרנס יחיד וזקוק לרשיונו לפרנסתו, גזר כב' השופט י' בכר מאסר מותנה בן חודשיים למשך שנתיים, קנס בסך 1,000 ₪, פסילה בת 3 חודשים, פסילה מותנית בת 3 חודשים למשך שנתיים, והתחייבות בסך 3,000 ₪ (תת"ע 2969-04-11 מדינת ישראל נ' בכרי).
המשמעות של ייצוג ע"י עורך דין תעבורה בעבירות של היתר לנהיגה לבלתי מורשה
עורך דין תעבורה מיומן ידע לבחון תחילה את הראיות הקיימות נגד הנהג והאם קיימות לו ההגנות הקבועות בחוק. אם לא, על עורך הדין לפעול להפחתת הענישה בהתאם לנסיבות האישיות של הלקוח. עורך דין תעבורה יודע איזה נסיבות ואלו עובדות יש להציג בפני בית המשפט ע"מ להביא להקלה בענישה.
והחשוב מכל – על עורך דין תעבורה לפעול ככל שביכולתו בכדי למנוע הרשעך בעבירה של התרת נהיגה לאחר שאינו מורשה, ביודעין – זאת, ע"מ להסיר את החשש מעונש של מאסר בפועל.
משרד עורכי דין תעבורה יערית אוליאל מייצגים נהגים בעבירות תעבורה בכל רחבי הארץ. אל תתמודד לבד! קבע פגישה עם עורכת דין יערית אוליאל ע"מ שנוכל להגן עליך בדרך הטובה ביותר.