נהגים רבים לא יודעים אך לשוטר לא תמיד יש סמכות לבצע חיפוש ברכבך ולדרוש ממך לבצע בדיקת סמים. אם עצר אותך שוטר וביצע חיפוש – על התביעה יהיה להוכיח שהחיפוש שבוצע היה חוקי וכשר. כדי שהחיפוש יהיה חוקי על התביעה להוכיח שטרם ביצוע החיפוש התבסס בקרב השוטרים חשד מספיק שהצדיק עריכת חיפוש בכלי הרכב לפי תנאיי סעיף 71 לחוק המעצרים. אפשרות נוספת להוכחת חוקיות החיפוש היא שהתביעה תוכיח שניתנה הסכמה של הנהג לחיפוש.
חיפוש ברכב
חיפוש ברכב, מה אומר החוק?
סמכות של שוטר לבצע חיפוש על גופו או ברכבו של נהג ללא צו של בית משפט מוגבלת למקרים בהם קיים חשד סביר. על מנת ששוטר יוכל לבצע חיפוש, צריך שיתקיים יסוד סביר לחשד ביחס לאותו אדם, שבנוגע אליו נערך חיפוש במקום. אם אין לשוטר חשד סביר שבוצעה עבירה, החיפוש יהיה חוקי רק אם ניתנה הסכמת הנהג לכך ורק אם השוטר הסביר לנהג שזכותו המלאה לסרב לחיפוש ושסירובו לא ישמש לרעתו.
הסכמת הנהג לחיפוש ברכב
אם אין לשוטר חשד סביר לביצוע חיפוש, השוטר נדרש לבקש את הסכמת הנהג לעריכת חיפוש. השוטר חייב להבהיר לחשוד את זכותו לסרב לחיפוש ולהבהיר לו כי סירובו לא ייזקף לחובתו. ההסכמה של הנהג לביצוע החיפוש חייבת להיות הסכמת אמיתית. אם הנהג הסכים כי סבר שאין לו ברירה – זו לא הסכמה שעומדת בדרישות החוק ולשוטר אין סמכות לערוך את החיפוש.
השוטרים ביצעו חיפוש ברכב בצורה לא חוקית אבל מצאו סמים – מה יקרה?
גם אם נתפסו סמים ברכבו של הנהג או התגלו שרידי סם בגופו בבדיקת דם או שתן – אם החיפוש לא היה חוקי עורך דין תעבורה המייצג את הנהג ידרוש מבית המשפט לפסול את כלל הראיות שהושגו בדרך לא חוקית. אין מדובר בבקשה פשוטה ועל עורך דין תעבורה לשכנע את בית המשפט להפעיל את סמכותו להורות על פסילת הראיות. לבית המשפט מוקנה שיקול דעת באשר לפסילת ראיות שהושגו שלא כדין.
למה שבית המשפט יסכים לפסול ראיות שנמצאו ברכבו או בגופו של הנהג?
לכל אזרח במדינת ישראל יש זכות להליך הוגן. החוקים, התקנות ופסיקת בית המשפט נועדו למנוע פגיעה מהותית בזכות של נאשם להליך הוגן ובמקרה שבו תתקבל במשפט המתנהל נגדו ראיה שהושגה שלא כדין זכות זו תיפגע.
חיפוש לא חוקי ברכבו או בגופו של אדם מהווה פגיעה חמורה בפרטיותו. הזכות לפרטיות היא זכות חוקתית ולכן ההפרה בהשגת הראיה תוך ביצוע חיפוש לא חוקי היא חמורה דיה.
ראיות חפציות לא נפסלות באופן אוטומטי אך גם לא מתקבלות באופן אוטומטי. עורך דין תעבורה ידע לבחון את הנסיבות ולהציג את המקרה בדרך הטובה ביותר לבית המשפט על מנת להביא לפסילתן.
בית משפט פסל ראיות – סמים שנתפסו ברכבו של נהג לאחר חיפוש לא חוקי
באחד המקרים שהגיעו להכרעתו של בית המשפט בחיפה, נגד הנהג הוגש כתב אישום המייחס לו עבירה של נהיגה תחת השפעת סם. הנאשם נהג בקטנוע וברגע שעצר ופתח את תא המטען ניגשו אליו שוטרים ואחד מהם חיטט בתא המטען הפתוח ומצא נייר מגולגל ובתוכו סם. לאחר מכן, עוכב הנהג לתחנה ובמהלך חקירתו הודה שעישן ג'וינט לפני הנסיעה. הוא אף נדרש לבצע בדיקת שתן שבה נתגלה סם בגופו של הנהג.
בית המשפט זיכה את הנאשם וקבע שאם השוטרים לא היו מוצאים את הנייר המגולגל, הם לא היו מעכבים את הנהג לחקירה ולא היו דורשים ממנו לבצע בדיקת שתן לאיתור סמים.
"לכן יש זיקה הדוקה וברורה בין החיפוש הלא חוקי והסם שנמצא בעקבותיו, לבין החשד הסביר שהקים את הדרישה לנטילת הדגימה מהנאשם. בנסיבות אלה, מאחר והזיקה בין החיפוש הלא חוקי וממצאיו, לבין הדרישה ליתן דגימת שתן הוא כה הדוק, דבק, כתם אי חוקיות בראיה שהושגה בעקבות החשד הזה, קרי, דגימת השתן שניטלה מן הנאשם. קיימת זיקה הדוקה בין הראיה הפסולה (הסם) שהושגה באופן לא חוקי בחלק הראשון של האירוע, בחיפוש שנעשה בכליו של הנאשם בתחנת הדלק, לבין יתר הראיות, שהושגו בחלקו השני של האירוע בתחנת המשטרה, לרבות חוו"ד בעניין הסם, בדיקת המאפיינים והודעת הנאשם."
זכותך לקיום הליך הוגן!
מדינת ישראל היא מדינת חוק ולכל אדם העומד לדין יש זכויות יסוד שעל המשטרה לכבדן בכל שלב ושלב. המשטרה לא רשאית להשיג ראיות בדרכים לא חוקיות!
אם אתה סבור שהמשטרה פעלה שלא כדין בעניין שלך והושגה נגדך ראיה בדרך לא חוקית, עורך דין תעבורה המייצג אותך יוכל להתנגד להגשת הראיה נגדך בבית המשפט ולבקש לפסול אותה. המשטרה חייבת לפעול בהתאם לכללים הקבועים בחוק. אין לשוטרים כל סמכות להפר את החוק כדי לאכוף אותו.
נתפסת נוהג תחת השפעת סם? משרד עורכי דין תעבורה יערית אוליאל יכול לעזור