נהיגה תחת השפעת מריחואנה היא כמובן אסורה. שיקול דעתו של אדם שמצוי תחת השפעת מריחואנה עשוי להיפגש באופן משמעותי, ולכן נהיגה במצב כזה היא אסורה בהחלט. בהתאם לכך, החוק אוסר על נהיגה תחת השפעת סמים, ואדם שנתפס נוהג תחת השפעת מריחואנה עשוי למצוא את עצמו ניצב בפני עונש חמור במיוחד.
עם זאת, החוק טרם הסדיר את מעמדם של נהגים שנוהגים תחת השפעת קנאביס רפואי. מאמר זה יסביר על דינם של נהגים שנהגו תחת השפעת מריחואנה, וכיצד יוכלו להיעזר בעורך דין על מנת להיחלץ מהצרה.
האיסור על נהיגה תחת השפעת מריחואנה
אין צורך לפרט יתר על המידה מדוע החוק הישראלי אוסר על נהיגה תחת השפעת מריחואנה – מחקרים הראו כי סוגים רבים של סמים, לרבות קנאביס, משבשים את שיקול דעתם של המשתמשים, ועשויים להוביל להתנהגות פזיזה ולחוסר תשומת לב. תכונות אלו הן כמובן קריטיות לתפעול רכב, ובהתאם לכך האיסור על נהיגה תחת השפעת מריחואנה הוא מוחלט וסופי.
החוק הישראלי מגדיר נהיגה תחת השפעת סמים כ"נהיגה בשכרות". לכן, במקרה בו נתפסתם נוהגים בהשפעת מריחואנה, אל תופתעו כשתקבלו כתב אישום המאשים אתכם בנהיגה בשכרות. סעיף 64 ב לפקודת התעבורה מגדיר ארבעה תנאים אשר עמידה באחד מהם תוביל לקבלת כתב אישום בשל נהיגה בשכרות –
"(1) מי ששותה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב;
(2) מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן;־
(3) מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע השר, בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, וחזקה שריכוז זה היה בגופו בשלוש השעות שקדמו לנטילת דגימות הנשיפה, השתן או הדם, כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר".
(4) מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן, ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות לפי פסקה (3) או מהסף כאמור בפסקה (3א), לפי העניין".
בשונה מהתפיסה הרווחת בחברה הישראלית, החוק הישראלי בהחלט מגדיר מריחואנה כסם מסוכן, לצד סמים נוספים כמו מתאמפטאמין, קוקאין, הרואין, MDMA, סמים אחרים ממשפחת הקנבנואידים (אליה משתייכת מריחואנה) וכן הלאה.
עריכת בדיקת סמים – מתי שוטר רשאי לבקש ממך
דעו את זכויותיכם – שוטר אינו תמיד רשאי לערוך בדיקה לגילוי סמים. כאשר מדובר בבדיקה פולשנית, כמו בדיקת שתן ובדיקת דם לגילוי סמים, אז מתי מותר לשוטר לדרוש בדיקת סמים? השוטר רשאי לערוך אותן רק כאשר יש לו חשד סביר לכך שהנהג נוהג תחת השפעת מריחואנה או סם אחר.
חשד סביר הינו חשד שמגובה בהגיון מסוים – למשל, אם השוטר מחזיק במידע מודיעיני לפיו הנהג נוהג לצרוך סמים בזמן הנהיגה, רואה כי הנהג מדבר באופן שמעיד על כך שהוא מצוי תחת השפעת סמים, מתקשה ללכת ישר או שיש שאריות של סמים ברכב, הוא רשאי להביא אותו לתחנת המשטרה על מנת לערוך לו בדיקת שתן או דם.
אם לשוטר אין חשד סביר לכך שהנהג נוהג תחת השפעת סמים והוא מחייב את הנהג לעבור בדיקות פולשניות בכל זאת, הוא פועל באופן לא חוקי שעשוי להוביל לביטול כתב האישום כולו, גם אם נמצא שהנהג נהג תחת השפעת סמים.
לכן, אם אתם מתבקשים לעבור בדיקת שתן או דם לגילוי סמים, יש לתעד את הנסיבות שבגינם השוטר חייב אתכם לעבור בדיקת סמים, על מנת להוכיח בבית המשפט כי לשוטר לא היה חשד סביר מספיק על מנת לערוך את הבדיקה.
האם אפשר לסרב לבדיקה לגילוי סמים?
סירוב לבדיקת סמים משמעה הודאה באשמה בעבירת הנהיגה תחת השפעת מריחואנה. כלומר, נהג שסירב לבדיקת סמים דינו כנהג שעבר בדיקת סמים שהעידה על נהיגה תחת השפעת סמים. חשוב לדעת שהשוטר מחויב להביא לידיעתו של הנהג את המשמעות של הסירוב לבדיקת גילוי הסמים. אם השוטר אינו ממלא את חובתו לעשות זאת, כתב האישום יכול להתבטל והנהג יהיה פטור מעונש.
מלבד המשמעות הפלילית של סירוב לבדיקת סמים, הסירוב נתפס כשלילי מאוד בבית המשפט ואף עשוי להוביל לכך שהעונש יוחמר. מערכת החוק והמשפט מצפה מהאזרחים לשתף פעולה עם ההליכים החוקיים, ולכן אי ציות להליך יכול לפגוע בתדמיתו של האזרח. כמובן שבמקרה בו הסירוב נובע ממצב רפואי שמונע את עריכתן את הבדיקות, הדבר לא יפגע בנהג.
העונש על נהיגה תחת השפעת מריחואנה
לפי סעיף 62 (3) לפקודת התעבורה, אדם שנהג בשכרות (כאמור, לרבות נהיגה תחת השפעת מריחואנה) ניצב בפני עונש של מאסר עד שנתיים או קנס כספי גדול. אותו העונש יחול גם על נהג שלא נהג ברכב אך שהה בו כממונה על הרכב כמו מורה נהיגה או נהג ותיק שמלווה נהג חדש.
בנוסף, נהיגה תחת השפעת מריחואנה תוביל לפסילת רישיון שתימשך שנתיים. אם מדובר בעבירה חוזרת, הפסילה תימשך ארבע שנים. לצד זאת, הנהג יישלח לבדיקות כשירות לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, על מנת לקבוע את כשירותו העתידית לנהיגה. בין היתר, נהג אשר נתפס נוהג תחת השפעת מריחואנה יתבקש לעבור בדיקות של נרקולוג (רופא המתמחה בהתמכרויות) ובדיקות שתן לגילוי סמים.
חשוב לדעת שנכון להיום החוק הישראלי אינו מכיר בנהיגה תחת השפעת מריחואנה רפואית כחוקית. אין ספק שישנו שינוי ניכר ביחס החברה הישראלית באשר למריחואנה ומריחואנה רפואית בפרט, ואף נעשו צעדים על מנת להקל על נהגים שהם גם צרכנים מורשים של מריחואנה רפואית, אך טרם חוקק חוק ברור בנושא.
בהתאם לכך, נהג אשר ייתפס נוהג תחת השפעת מריחואנה רפואית, יעמוד בפני סנקציות דומות לכך של נהג שאינו צרכן מורשה של מריחואנה רפואית. הצרה בכך הינה שבדיקות הדם והשתן מגלות שאריות של מריחואנה בגופו של הנהג גם אם נצרכו ב- 21 הימים האחרונים, ולא רק בסמוך למועד הנהיגה.
כלומר, גם אם צרכן מריחואנה מורשה נהג באחריות ולא השתמש בסמים טרם הנהיגה, הוא עדיין עשוי למצוא את עצמו נאשם בעבירת הנהיגה תחת השפעת סמים. עם זאת, נראה כי רשויות החוק מנסות להמעיט בהרשעתם של מטופלי המריחואנה הרפואית. על מנת להגן על עצמכם בצורה הטובה ביותר, צרו קשר עם עורך דין המתמחה בתחום התעבורה.
נתפסתם נוהגים בשפעת מריחואנה? צרו קשר עם עו"ד
אין איך לייפות זאת – הרשעה בעבירת הנהיגה תחת השפעת מריחואנה עשויה לפגוע בחייכם באופן משמעותי. הרשעה בעבירה זו הינה הרשעה פלילית אשר תפגע בעתידכם התעסוקתי, בעתידכם כנהגים וכן הלאה. לכן, בכל מקרה בו אתם נתפסים נוהגים תחת השפעת מריחואנה צרו קשר עם עו"ד אשר מתמחה בדיני תעבורה באופן מידי.
כפי שצוין מקודם, פגם בכתב האישום יכול להוביל לביטול ההרשעה במלואה. לצד זאת, עורך דין מיומן יוכל להפחית את העונש ואפילו להמירו כליל בעבודות שירות או קנס כספי. אל תקחו סיכון – צרו קשר עם עורך דין תעבורה על מנת להגן על עצמכם. עורכת הדין יערית אוליאל מתמחה בתחום התעבורה ומזמינה אתכם ליצור קשר עם משרדה כדי שנוכל להעניק לכם ליווי משפטי אישי ואיכותי.