לאחרונה, בית המשפט העליון קבע תקדים יוצא דופן לפיו אופניים חשמליים אינם רכב מנועי. דבר זה עתיד להשפיע באופן משמעותי על המשפט הנזיקי וחלוקת הפיצויים במשפטי תעבורה שעוסקים בתאונות דרכים. חשוב להכיר את התקדים על מנת להבין את הדין בנושא, ואת זכויותיכם אם נקלעתם לתאונת דרכים המערבת אופניים עם מנוע חשמלי. כל הפרטים במאמר.
אופניים חשמליים בישראל
בשנים האחרונות, כולנו למדנו להכיר את הרכב החדש שנכנס לזירת הכביש – האופניים החשמליים. מדובר באופניים קלים ונוחים לתפעול, שיכולים להגיע למהירות של עד 40 ו- 60 קמ"ש (על אף שהחוק הישראלי אינו מתיר כי מהירותם תעלה על 25 קמ"ש). מחירם אינו עולה על אלפי שקלים בודדים, כך שהם נגישים לכל אדם מעל גיל 16 שעבר מבחן עיוני פשוט. כל אלו הפכו את האופניים החשמליים לאחד מכלי הרכב הפופולריים ביותר בישראל, ובעיקר בדרכים העירוניות.
נהגים רבים יעידו כי האופניים החשמליים העלו את סף הלחץ והדריכות על הכבישים העירוניים, בשל מהירותם הגבוהה והבלתי צפויה, והעובדה כי רבים מרוכבי האופניים החשמליים הם צעירים ללא רישיון נהיגה וללא הבנה מעמיקה של חוקי הכביש. הדבר מוביל לכך שמאות רוכבי אופניים, הולכי רגל ונהגי רכב מתאשפזים מדי שנה בשל תאונות דרכים המערבות אופניים עם מנוע חשמלי.
כניסתם הפתאומית של האופניים החשמליים לחיינו הצריכה התייחסות מיידית מצד רשויות האכיפה והשיפוט. באוקטובר האחרון, הכריע בית המשפט העליון בהרכב שכלל את השופטים יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ, כי אופניים כאלו אינם נחשבים כרכב מנועי לצורך קביעת פיצויים, ועל כן תאונות המערבות אופניים חשמליים מצריכות פרוטוקול שונה מתאונת דרכים רגילה.
המעמד המשפטי של אופניים חשמליים
רכב מנועי מוגדר בפקודת התעבורה כ- "רכב המונע בכוח מיכני מכל צורה שהיא, ולרבות תלת אופנוע ואופנוע עם רכב צדי או עם גרור או בלעדיהם ולמעט רכב הנגרר על ידי רכב מנועי". בבית המשפט העליון הוכרע כי אופניים חשמליים אינם רכב מנועי בשל היותם "אופניים עם מנוע עזר".
העובדה שאופניים עם מנוע חשמלי אינם נחשבים כרכב מנועי כשעוסקים בפיצויים הניתנים לאחר תאונות דרכים – לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נהג ברכב מנועי חייב לפצות את הנפגע על נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב. חוק הפיצויים מגדיר תאונת דרכים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה…".
דהיינו, רוכבי אופניים כאלו אינם חייבים בפיצויים על נזקי גוף לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כיוון שאינם רכב מנועי. מכאן יוצא כי דינו של רוכב זהה לדינו של הולך רגל.
פיצויים בגין תאונה עם אופניים חשמליים
בשל התקדים החדש, תאונת דרכים בין רכב מנועי לבין אופניים עם מנוע חשמלי תעניק זכאות לרוכב האופניים החשמליים לתבוע את חברת הביטוח של הרכב לפיצויים, בדיוק כפי שהולך רגל שהיה מעורב בתאונת דרכים עם רכב מנועי יהיה רשאי לעשות.
בהתאם לכך, תאונת דרכים בין הולך רגל לאופניים עם מנוע חשמלילא תיחשב כתאונת דרכים על פי חוק הפיצויים, ועל כן לא תקנה להולך הרגל זכאות לתביעת חברת הביטוח של האופניים החשמליים (שהרי רוכב האופניים החשמליים אינו צריך לבטחם כלל). אם ירצה הולך הרגל לתבוע את רוכב האופניים החשמליים בשל רשלנותו, יוכל להגיש תביעה נזיקית רגילה.
עובדה זו הובילה להתרעמות רבה בקרב הולכי רגל החוששים לביטחונם בשל "מגפת" האופניים החשמליים – התביעה הנזיקית הרגילה היא לרוב הליך ארוך יותר ומסורבל יותר מאשר תביעת ביטוח החובה של הרכב. עם זאת, חשוב להכיר בכך שרק עשרה אחוזים מהנפגעים בתאונות דרכים עם אופניים חשמליים הם הולכי רגל.
שאלת ה"אשם" בתאונות המערבות אופניים חשמליים
חשוב להבין כי מעמדם החדש של האופניים החשמליים, השווה למעמדם של האופניים והולכי הרגל, משנה את המצב באשר לפיצויים בגין אשם בגרימת התאונה. החוק קובע כי כל תאונת דרכים עם רכב, תגרור פיצויים כספיים מהחברה המבטחת את ביטוח החובה של הרכב הפוגע. גם אם נהג אופניים כזה עבר באור אדום או בלם בפתאומיות והוביל לתאונת הדרכים עם הרכב, עדיין מבטחת ביטוח החובה של הרכב תהיה מחויבת לשלם את הפיצויים.
מה כוללים הפיצויים מחברת הביטוח?
כאמור, חובתה של החברה המבטחת את הרכב בביטוח חובה לפצות את כל הנפגעים בגין נזקי גוף – לרבות הנוסע ברכב, נהג אופניים חשמליים, אופניים רגילים והולך רגל. במקרה שנהג רכב מנועי נוסף נפגע, אין חובתה של החברה המבטחת בביטוח חובה של נהג הרכב הראשון לפצות גם את נהג הרכב השני.
ישנם כמה פיצויים שעשויים להינתן בגין נזק גוף שנגרם מתאונת דרכים הכוללת רכב מנועי – אובדן שכר וימי עבודה, פגיעה בכושר עבודה, נכות, עזרה מצד ג', הוצאות רפואיות ועוד.
מה קורה אם הנהג ברכב המנועי אינו מבוטח?
כל בעל רכב מנועי בארץ מחויב בביטוח חובה, אך במקרים חריגים בהם הרכב אינו מבוטח, ניתן להגיש תביעת פיצויים ל'קרנית' – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. זהו תאגיד ציבורי שמפצה נפגעי תאונות דרכים שאינם יכולים לתבוע את חברת ביטוח החובה של הרכב הפוגע ומטפל בנזקי גוף בלבד.
מה קורה במקרה בו נגרמו נזקים לרכוש?
ביטוח חובה מכסה נזקי גוף. במקרים בהם נגרמו נזקים לרכוש, כמו לאופניים החשמליים לדוגמא, הפיצויים ייקבעו בהתאם לאחריות ולרשלנות של כל אחד מהצדדים לתאונה, ואלו ייקבעו בבית המשפט.
היעזרות בעורך דין מומחה בפיצויים לאחר תאונות דרכים
חשוב להבין כי פיצויים עשויים להסתכם בסכומים גבוהים שיכולים להקל עליכם בהתאוששות מתאונה. כפי שניתן לראות, דיני התעבורה הישראליים אינם פשוטים או מתבקשים – הם מצריכים הבנה מורכבת בחוקי התעבורה, בדיני הנזיקין ובפסיקה העכשווית והמתעדכנת.
לכן, אם עברתם תאונה – כהולכי רגל, רוכבי אופניים, רוכבי אופניים עם מנוע חשמלי או נהגי רכב – נמליץ בחום לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה וכן גם כשמדובר בפיצויים לאחר תאונת דרכים בפרט. עורך דין בקיא ומיומן ידע לעמוד על האפשרויות השונות העומדות בפניכם ועל הזכויות שביכולתכם לממש. כך, לא תפספסו פיצויים שאתם זכאים אליהם ולא תחמיצו ראיות חשובות מזירת התאונה ותקבלו ייעוץ והכוונה נכונה לכל אורך הדרך.
זכרו – אין תחליף לייצוג משפטי מקצועי ומנוסה. היעזרות בייצוג לא הולם עשויה לעלות לכם כסף רב יותר משקיוויתם לחסוך, ולהוביל לבזבוז זמן ומשאבים נפשיים רבים. נמליץ לכם בחום מראש למצוא סיוע משפטי ראוי, שיחסוך לכם את עוגמת הנפש ויתעקש בכל מחיר על האינטרסים שלכם והזכויות שלכם.
לסיכום
עורכת הדין יערית אוליאל מתמחה בדיני תעבורה באופן בלעדי ובעלת ניסיון רב והצלחות רבות בתחום זה. אם עברתם תאונה או שאתם חושבים כי אתם זכאים לפיצויים, עורכת הדין אוליאל מזמינה אתכם ליצור קשר בהקדם עם משרדה על מנת לקבל מידע בנוגע לזכויות המגיעות לכם ועל אפיקי הפעולה העומדים בפניכם. משרדנו מציע ליווי אישי, מקצועי ויסודי, המעמיד במקום הראשון את הצרכים שלכם ואת רצונותיכם.